El Día de Andalucia

El Día de Andalucia

Op tijd en stond een goed feestje, dat hoort erbij. Op 28 februari staat er in Andalusië een klassieker op het programma: El Día de Andalucia, zeg maar de nationale feestdag van de streek.

Autonomie vieren

Echt oud is de traditie nog niet. Het feest herdenkt de 28e februari van 1980.  Na een referendum werd de regio toen een autonome gemeenschap binnen Spanje. Elk jaar opnieuw hangen de Andalusiërs op die dag massaal de groen-witte vlag buiten en zetten ze fameus de bloemetjes buiten.

Een goed gevulde dag

In veel dorpen en steden is de Dia de Andalucia een leuke, maar erg drukke bedoening. Van wandel- en fietstochten met de hele familie en gratis museumbezoeken, tot muziek en theater op de typische lokale plazas. Vaak krijg je er zelfs een gratis drankje en hapje bij. En natuurlijk mag een streepje Flamenco, met gepaste klederdracht in alle kleuren van de regenboog, niet ontbreken.

Het hoogtepunt van de dag is wanneer de Hijo Predilecto de Andalucía, ofwel de favoriete zoon van Andalusië, wordt uitgereikt. Het is de hoogste eretitel van de regio.

Iedereen viert

Wel nog deze tip: laat je helemaal meegaan in de festiviteiten en plan niet te veel andere activiteiten die dag. Zowat alle winkels zijn dicht, op de lokale bakker of beenhouwer na, en het openbaar vervoer staat ook op een laag pitje. Feesten zal je, want voor een partijtje zwemmen is het zelfs aan de Spaanse Costa waarschijnlijk te koud eind februari.

Foto: Instagram