La Vida Es Un Carnaval

La Vida Es Un Carnaval

Keulen? Venetië? Aalst? Allemaal mis. Het grootste en meest spectaculaire carnaval van Europa vind je in Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife. Dat eilandbewoners een apart kantje hebben dat weten we al langer. Maar vier één keer carnaval op Tenerife en je weet niet wat je ziet.

La Vida Es Un Carnaval

In 1987 haalde het carnaval van Santa Cruz het Guinness Book of Records. Maar liefst 250.000 toeschouwers, een kwart miljoen mensen, gingen uit hun dak op de zwoele ritmes en muziek. 250.000 feestvierders zongen toen mee met La Vida Es Un Carnaval. Nooit eerder waren zoveel mensen aanwezig op een muziekoptreden in openlucht.

Kan ook moeilijk anders. Jaarlijks komen er sowieso al honderdduizenden mensen carnaval vieren op het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Enkel in zusterstad Rio de Janeiro in Brazilië wordt het feest nog uitbundiger beleefd. Ieder jaar wordt het feest live uitgezonden op verschillende Spaanse tv-zenders en de 20.000 tickets voor bijvoorbeeld de verkiezing van ‘Koningin van het carnaval’ zijn op minder dan een uur uitverkocht.

Elk jaar een ander thema

Het festival bestaat al lang. Sinds de eerste Spanjaarden eind 15e eeuw voet aan wal zetten op Tenerife, worden verkleedpartijen georganiseerd op de vooravond van de vastenperiode. Tijdens het regime van Franco was Tenerife de enige plek in Spanje waar er nog carnaval gevierd werd, onder de schuilnaam ‘winterfeesten’.

Sinds 1987 werkt het tien dagen durende feest elk jaar met een centraal thema. De vorige jaren stonden onderwerpen als Flower Power, Bollywood, Horrorfilms en Magie centraal. Dit jaar is het thema ‘Caraïben’. Onze gok is dat je waarschijnlijk Jack Sparrow van Pirates of the Caribbean, Usain Bolt of Bob Marley tegen het lijf loopt.