12 druiven voor 12 maanden geluk

12 druiven voor 12 maanden geluk

Elke cultuur heeft zo z’n eigen gewoontes. In Spanje is dat niet anders. Op oudejaarsavond om twaalf uur middernacht eten we hier op elke klokslag een druif. Eén druif voor één maand geluk.

En geluk kan je niet genoeg hebben, dus we eten er meteen 12!

Een traditie met een verhaal

De traditie gaat helemaal terug naar het begin van de 20e eeuw.

In Viñalopó, een vallei in Alicante, hadden de boeren een buitengewoon goede druivenoogst.“Delen maakt gelukkig”, dachten ze en bijgevolg besloten ze om met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar.

Maar Spanje zou Spanje niet zijn als er ook geen andere verhalen de ronde zouden doen over de ontstaansgeschiedenis. Een ander verhaal gaat zo: in 1882 wilden de gewone Madrilenen met het eten van druiven aangeven dat ze zich ook wel iets konden permitteren op oudjaar. Druiven waren toen een echt luxeproduct. Denk maar aan oude schilderijen waar rijke weelderige dames worden afgebeeld met al even weelderige trossen druiven.

Leuk om te doen

Vandaag is het gewoon een leuke traditie. In elke supermarkt vind je hier in deze periode conservenblikken met exact twaalf druiven. En elk zichzelf respecterend restaurant heeft op zijn oudejaarsmenu “Las Uvas de la Suerte” of “druiven voor geluk” staan. Op alles voorbereid dus. Met of zonder druiven, wij wensen je alvast een fantastisch nieuwjaar!